24 Jul

I am only a man

24/7 - 2012, 14:54

Idag är ettårsdagen för min Etsy-butik, och kortfattat så har det varit ett mycket trevligt år. Etsy har hjälpt mig att motivera mig själv till att skriva ner mina virkmönster vilka förmodligen annars skulle förbi i form av kråkfötter på något bortglömt papper.

Ibland funderar jag på att lägga upp mina mönster gratis istället, men det känns fel när jag lagt ner så mycket tid på dem. Samtidigt så är de flesta amigurumis jag gör inspirerade av redan existerande figurer, och att tjäna pengar på någon annans karaktärer känns ju också fel. Knepigt, som de säger.

And now for something completely different!

Jag fick hem Bit.Trip Saga (3DS) och Bit.Trip Complete (Wii) med posten för några dagar sedan; hittade båda på eBay UK för under 200kr styck (inklusive frakt) och tänkte varför välja när man kan köpa båda två? En liten bonus som kom med Complete var en skiva med musik från spelen, mycket uppskattat! Om nu bara Spotify kunde sluta hänga sig när den spelar upp den vore allt toppen.

Trots att jag inte är ett jättestort fan av 2D plattformspel, speedruns eller rytmbaserade spel är jag helt såld på Bit.Trip-installationen Runner. Just nu sitter jag fast på en boss som får mig att slita mitt hår, men till skillnad från andra spel så vill jag inte lägga ifrån mig detta när något verkar overkligt svårt eller irriterande.

CommanderVideo in Bit.Trip Runner
Jag är dock lite besviken på Bit.Trip Beat i Saga-versionen, då jag längtat efter att få spela detta i bärbart format men upptäckte ganska snabbt att det var svårt att få precis styrning med Circle Pad:en (men man kan använda stylusen istället om man vill). Bit.Trip Void verkar också som ett spel där man lätt skulle sjunka in i några timmar, men just nu är det Runner som tar upp all min tid.

Nu är frågan hur man virkar CommanderVideo?!

Kategori Spel, Virkning

Kommentarer (3)

SpeLinnea 24/7 - 2012, 18:20

Jag tycker absolut inte du ska känna nån som helst tvekan i att ta betalt för dina mönster! Allrahelst när jag vet vilket stort arbete det är, så att få köpa ett mönster att själv göra fantastiska figurer på är ju win för alla.

Jag å andra sidan fastnade inta alls i Bit trip. Jag älskar estetiken och musiken men inte att spela det. Alls. Så nu ligger det här och skräpar på min dator. Illa. :(

Annie 25/7 - 2012, 00:20

@SpeLinnea Frågan är bara om karaktärerna som virkas är skyddade under någon crazy copyrightlag som gör det olagligt att använda i försäljningssyften som mina? Har hört att Namco bad Etsy att ta bort alla Pacman-relaterade produkter för ett par år sedan just på grund av detta, men produkterna åkte upp på Etsy igen lika fort som de tagits bort.

Jag antar att smaken är som baken även i detta sammanhang : ) Bit.Trip i bärbart format är absolut överlägset tycker jag, och jag spår många timmars underhållning även med Beat när jag lyckats lista ut hur man använder stylusen utan att få kramp efter en längre tid. Har dock aldrig tyckt om att spela med tangentbord, så jag har inte testat PC- eller Macversionerna!

(Varför skriver jag ”dock” hela tiden? Är jag 95 år? (svar ja))

SpeLinnea 25/7 - 2012, 21:54

Det brukar var olika från företag till företag. Med Nintendo räcker det ju oftast med att skriva ”inspirerad från” en viss figur så klarar man sig undan. De kan ju inte patentera svampar direkt.

Men Starcraft-grejs tog Blizzard ned omedelbart och hotade med stämning när någon hade sålt ett par örhängen med raserna(?) från spelet.

Jag anser att man ska få sälja allt så länge det är på hobbynivå. Om man börjar tjäna miljoner på någon annans märke hade jag ju fattat, men när det är såna småsummor borde de ju bara uppskatta all spridning av sin serie och fenomen som de faktiskt har.

Sen är ju inte vad jag anser som gäller, men amerikanska lagar är ibland fan skitkorkade.

Vad vill du säga?